IDEEËN DELEN
Nieuws en projecten
PhiTech Solutions ondersteunt de tunnelbeheerder van de Stationspleintunnel bij het dagelijks operationeel en strategisch beheer van de tunnel. Zo heeft in opdracht van de Gemeente Leiden bijvoorbeeld een actualisatie van de veiligheidsdocumentatie uitgevoerd. Dit omvat de verschillende veiligheidsplannen, maar tevens het uitvoeren van een Kwantitatieve Risicoanalyse (QRA), zoals die door de wet vereist is. Deze opdracht wordt uitgevoerd in samenwerking met Rikkelman Techniek.
Het ontwerp voor beide ventilatiesystemen is tot stand gekomen tijdens de aanbestedingsfase. Hierna is het ontwerp verder uitgewerkt op basis van de inpassing in het civiele ontwerp, waarbij voortdurend rekening is gehouden met de prestatie van de systemen en de interactie met het tunnelsysteem als geheel.

Het onderzoek is gestart met een bureaustudie naar de wettelijke vereisten aan tunnelbeheer, maar ook naar internationale richtlijnen en publicaties betreffende het uitvoeren van effectief tunnelbeheer. De bureaustudie bevatte ook een vergelijking met andere tunnelbeheerorganisaties uit Nederland. De bureaustudie werd gevolgd door verschillende interviews met werknemers van AWV, zodat de behoeften, wensen en vereisten van deze specifieke organisatie konden worden meegenomen in de inschatting voor personele middelen. Op basis van het onderzoek is uiteindelijk een advies uitgebracht voor de benodigde inzet per onderdeel: beheer, onderhoud en bediening, uitgedrukt in voltijdsequivalent.

De berekeningen zijn in uitgevoerd om te bepalen hoe groot het geluidsdrukniveau naar verwachting is in de tunnel bij ingeschakelde tunnelventilatie. Dit geluidsdrukniveau heeft onder andere invloed op de verstaanbaarheid van de omroepinstallatie. De berekeningen zijn uitgevoerd volgens de Aanbevelingen Ventilatie van Verkeerstunnels, uitgave Rijkswaterstaat 2005 (AVV2005). Voor de berekening zelf is gebruik gemaakt van het programma TNL en het programma Laventun 3.0, beide opgesteld door H3mhuijben Consultancy.
De Noord-Zuidlijn is een metronetwerk dat bestaat uit verschillende stations, verbonden door middel van een 9km lange boortunnel. PhiTech heeft in samenwerking met zijn partners een advies gegeven betreffende de luchtkwaliteit gedurende de bouwperiode, zodat de gezondheid van werknemers gegarandeerd kon worden. Onderdeel van het advies was ook het opzetten van een ventilatieconcept om de concentraties schadelijke stoffen in het tunneltraject te beperken.
De Zelzatetunnel is 490 meter lang en bied een doorgang onder het kanaal Gent-Terneuzen. PhiTech heeft een inventarisatie uitgevoerd van de tunnel en tunneluitrusting. De inventarisatie omvat de bouwkundige staat van de tunnel en dienstgebouwen, de Tunnel Technische Installaties (EMU), maar ook de tunnelorganisatie en -documentatie. Alle bevindingen zijn in een inventarisatierapport verwerkt, zodat er een compleet overzicht is van de tunnel als geheel.